Android devine realitate

Despre Android s-a scris si s-au spus multe. Android este un sistem de operare mobil , distribuit open-source si dezvoltat de Google.

Conform USA Today, a La Mobile, o companie de software specializata in programare Linux va anunta luni, 14 ianuarie 2008, un prim portotip de software care ruleaza integral pe sistemul Android.

Faptul ca Android este un sistem de operare open source, „face ca [softul telefonului] sa fie extrem de personalizabil, reducand astfel costurile terminalelor si timpul de dezvoltare a noilor aplicatiilor pentru telefoanele mobile” a declarat Pauline Lo Alker, CEO a la Mobile.

Prototipul dezvoltat cu Andoroid a fost instalat pe un telefon inteligent HTC Qtek 9090 si include aplicatii precum un browser internet, un dialer pentru efectuarea de apeluri de voce, un player audio, access la Google Maps, un gestionar de contacte, poze si muzica precum si o camera foto. A la Mobile isi propune sa vanda softul dezvoltat catre fabricantii de terminale

Daca am cat de cat dreptate cu directia pe care se inscrie android, in 2015 vom avea cu totii telefoane care vor rula pe baza android si care – din cand in cand – ne vor „servi” niste reclame contextuale in functie de locul unde suntem sau discutia telefonica pe care tocmai am avut-o.

Hmm. Where does this thing stop? Somebody tell me.

5 Comments

 • January 14, 2008

  Andrei Ghica

  Suntem in 2008. Mi se pare atat de departe 2015 (tinand cont de ritmul in care se misca totul in directia asta), incat e o nebunie sa poti prevedea ce se va intampla atunci :)

 • January 14, 2008

  Mircea Scarlatescu

  Totul bine si frumos, doar ca e extrem de greu de prevazut ce se va intampla pana in 2015.
  Plus ca daca ar fi sa asculti cativa ‘experti’ de la ’60 Minutes’ atunci Facebook este noul Google….

  Revenind la subiect, da, sunt sanse sa se intample asta, dar mai ramane sa se intample si inca ceva: sa exista piata si cerere pentru astfel de sisteme, pentru ca de astfel de SF-uri s-a mai discutat cand era vorba de 3G prin Europa si esecul (cel putin pana acum) este rasunator…

 • January 14, 2008

  Alex

  Intr-adevar 2015 este departe, dar asa era si 2007 fata de 1998, si daca atunci cineva ar fi spus ca Google are sansa sa devina compania nr. 1 din multe puncte de vedere (vezi post despre Imperiul Google), atunci toata lumea mi-ar fi spus ca sunt 101% nebun.

  Am facut aceasta previziune pentru ca eu cred ca internetul mobil va avea o crestere important in urmatorii 4-7 ani, ceea ce va atrage dupa sine toate celelalte elemente: site-uri mobile, terminale, etc.

  Nu am apucat sa vad reportajul Facebook de la 60 minutes. L-am inregistrat ca sa nu il pierd. Parerea mea despre Facebook este ca vor da in nas, cu alte cuvinte, cel putin anul acesta nu vor fi “the big thing”. Au crescut muuuult prea repede, iar Mark Zckerberg are probabil multe calitati, dar cu siguranta nu are experienta de CEO. Nu are de unde.

 • January 14, 2008

  Andrei Ghica

  sincer, parerea mea este ca se va intampla mai devreme de 4-7 ani. Vom vedea :)

 • January 21, 2008

  Alex

  […] Ceea ce sustine Pete Cashmore pe blogul sau despre aceasta licitatie, eu cred ca este in acelasi ton cu ce am prezis despre Andorid acum cateva zile. Si anume, intr-un oarecare viitor un telefon (de ex. gPhone) va exista si functiona pe baza Android, va fi un aparat multi-banda, inclusiv in cea de 700 Mhz si va avea reclame contextuale si targetate geografice, in mod evident servite de Google. O adevarata nebunie. Unii dintre voi, nu ati fost tocmai de acord. […]