Au inovat in timp ce altii i-au copiat!

In seara asta am dat peste un articol aparut miercuri, 21 noiembrie in The San Jose Mercury News (California) despre o noua inovatie a celor de la Google, care au “wikipediat”?Google Maps.
Ce inseamna asta? Inseamna ca poti cauta o anumita firma/restaurant/locatie (din America de Nord, Australia sau Noua Zeelanda) pe Google Maps, iar daca locatia?”nu este la locul ei”?(dpdv geografic) poti sa o “muti”?… la propriu.
Vezi filmuletul postat pe YouTube de Seth LaForge.

Care este avantajul si beneficiul Google? Simplu: Isi vor ridica calitatea informatiiei locale disponibile pe Google Maps (prin user generated content), vor satisface mai bine clientii si in felul acesta vor castiga market share in fata diviziei online Yellow Pages.

Aceasta noua functionalitate m-a facut insa sa ma gandesc retrospecitv la evolutia acestei companii si caut elementul comun al tuturor produselor Google de succes: Google a inovat in timp ce altii i-au copiat!

Iata cateva idei de baza, care definesc inovatia Google
1. Impreuna suntem mai destepti decat singuri
Imaginea inventatorului cu ochelari fumirii si lentile groase care lucreaza in subsol pana noaptea tarziu, in speranta ca va descoperi un nou produs extraordinar este usor perimata…
Larry Page si Sergey Brin au avut curajul sa transforme / reinventeze?lumea motoarelor de cautare si sa dezvolte aplicatia Google in echipa. Cu toate acestea, elemente ei fundamentale (analizarea linkurilor catre un site) care ruleaza pe servere de performanta medie si joasa au ramas si astazi neschimbate.

2. Pionieratul intr-un domeniu nu-ti garanteaza pozitia de leader
Teoria primului venit este un mare cliseu. Marile inovatii (mai ales cele tehnologice) tind sa fie mai degraba conservatoare in faza lor de inceput.
Yahoo, avea in 1998 un motor de cautare si nu isi dorea nimci mai mult. Era unul unul dintre pionierii acestui domeniu si ocupa confortabila pozitia de leader.
Google, a fost un produs destul de conservator, caruia i-au trebuit 3 ani pentru a se defini (1995 – 1998) si mintea vizionara a lui Andy Bechtolsheim?care le-a dat celor 2 inovatori primul cec pentru a pornii pe propriile picioare.

3. Succesul (pe termen lung) nu provine neaparat dintr-o idei geniala
Linus Paulin?sustinea ca singura metoda de a avea idei bune este aceea de a avea multe idei. De acord. Nu putem genera permanent numai idei geniale si usor de implementat.
Inovatia Google a constat in faptul ca desi in Septembrie 1998 (la infiintare) nu avea un motor de cautare perfect a inceput sa proceseze site-uri in timp ce a continuat sa se imbunatateasca. In doar 5 luni de la lansare Google procesa deja 500.000 de cautari pe zi. Aceeasi strategie au aplicat-o si ulterior si in dezvoltarea globala a companiei.

4. Idee vs. Inovatie
Cei mai multi oamenii (la fel ca si cele mai multe companiile) cred ca exceleaza atat la idei cat si la inovatii. In fapt suntem buni fie la una fie la alta…
Multe companiile care au aplica idei extraordinare (intr-un ritm ametitor) n-au facut fata schimbarii si au falimentat. Google a inteles rapid acest principiu, si a ales sa inoveze (intr-un ritm mai lent) aducand in permanenta elemente noi care “sparg gura targului”.

5. Daca ai o idee buna, nu o”ascunde”.
Multi oameni care au o idee buna o tin “ascunsa” de teama sa nu le-o fure cineva. O teama naturala as zice eu, dar care, te indeparteaza definitiv de orice sansa de succes. Din curajului confruntarii reusim sa ne imbunatatim viziunea si sa ne perfectionezi idea.
Google a avut curajul sa-si prezinte concetpul inca din perioada initiala unor nume mari precum Yahoo sau Sun MicroSystem. Nu s-au temut ca li se va copia ideea ci au perseverat in a inbunatatii platforma de cautare. Au inovat si inventat de fiecare data.

Si ca sa inchei acest post destul de lung cu un zambet …

6. Cand vorbim de inovatie vorbim despre “cum sa incalcam regulile” … asa ca va rog sa ignorati cele de mai sus.

2 Comments

 • November 23, 2007

  Calin

  este o placere sa citesti si sa culegi “invataminte”
  multumesc alex

 • January 8, 2008

  Imperiul Google

  […] langa inovatiile pe care le-au facut in acesti 10 ani, despre care am vorbit intr-un post anterior, Google a reusit […]