Dupa un proces, vine un parteneriat

In februarie 2007 Viacom dadea in judecata Google cerand daune de un miliard de dolari, pentru incalcarea drepurilor de autor ale Viacom de catre utilizatori ai site-ului YouTube.

Nu sunt convins ca Viacom a ales cea mai buna cale pentru a isi rezolva problema. Dar … asa e in America, dat-ul in judecata este un sport national. Viacom isi doreste trafic pe site-urile sale la fel de mult ca oricare alt site de continut si in opinia mea, ar fi fost mult mai castigati daca ar fi facut un parteneriat cu YouTube. Cel mai porbabil, in momentul in care executivii Viacom au realizat oportunitatea pierduta, au inceput sa cauta alternative.

Rezultatul nu a intarziat sa apara. In urma cu doar cateva zile, Microsoft a anuntat la New York ca a castigat un contract de reprezentare publicitara si licentiere de continut cu Viacom, contract ce are o durata de 5 ani.

Aceasta miscare este avantajoasa in mod evident pentru Viacom dar mai ales pentru Microsoft, deoarece ii confera companiei de software din Richmond un boost substantial in competita cu Google si Yahoo.
In mod specific, Microsoft va plasa advertiseri in sectiunile de entertainment ale proprietatilor Viacom si va fi si reprezentantul unic in USA a vanzarii inventarului remanent pe reteaua Viacom.

Ce este interesant este faptul ca dealul Viacom – Microsoft (si implicit cu aQuantive) va afecta printre altele si tehnologia de adServing a Viacom, care va adopta ATLAS in locul celei a DoubeleClick, pe care Viacom o utilizeaza in acest moment. Dupa cum bine stim, compania DoubleClick este mai nou detinuta de Google.

Din punct de vedere continut, intelegerea dintre cei doi parteneri nu se va limita doar la emisiunile TV sau filme ale Viacom, ci va include si elemente precum Game Advertising care sunt proprietatea sau licentiate catre Viacom.

Microsoft are o istorie de “copiat de calitate” in sensul ca “fura”  o idee existenta, o “rescrie” mult mai bine decat originalul si o transforma intr-o “vedeta”.  Cand fac aceasta afirmatie ma gandesc la Windows, care a fost inca de la versiunea Windows 95 o intentie de a copia sistemul Apple OS sau Excel si pachetul Office, care sunt evolutii ale programelor similare dezvoltate de Lotus.

Ceea ce mi se pare un pic deranjant este faptul ca Viacom actioneaza ca si cand ar fi intr-un razboi cu Google.
Desi consider ca Google are o pozitie foarte solida pe piata, cred ca orice leader de piata poate fi detronat, iar Microsoft pare sa fi inteles cel mai bine acest lucru.

De urmarit.

1 Comment

  • March 14, 2008

    Ryel

    Dar … asa e in America, dat-ul (!) in judecata este un sport national.

    ”dat-ul” e o forma care nu exista si chira daca ar exista in nici un caz nu s-ar scrie cu cratima.
    Putem utiliza ”darea in judecata”.