Facebook: date contradictorii

Despre Facebook s-a scris mult, si de bine si de rau. Cu toate ca se zice ca “Bad PR is still PR”, Facebook a trecut in ultima vreme printr-o criza de comunicare destul de importanta. Face Beacon a dat rateuri imediat dupa lansare din motive de incalcare de privacy, iar compania a fost fortata de utilizatorii sai sa isi ceara scuze si sa modifice Beacon.

La capitolul vanzari publicitate, Facebook nu sta cu mult mai bine, impunand niste nivele de buget destul de ridicate advertiserilor amatori de faimosul Facebook Social Ads.

Recent, compania se confrunta cu o noua problema in care parerile sunt impartite. Este vorba despre cat de disponibil (reliable) este site-ul Facebook, referindu-se la perioadele de “downtime” pe care le inregistreaza reteaua sociala.
In noiembrie Mashable.com publica un studiu al Royal Pingdom, comform caruia Facebook se situa pe pozitia 2, fiind precedata de Yahoo! 360 ca si disponibilitate a site-ului.

Cu doar sase saptamani mai tarziu, in ianuarie 2008, tot Mashable.com, publica rezultatele studiului WatchMouse conform caruia acelasi Facebook se afla pe ultimul loc in ceea ce priveste perceptia utilizatorilor despre viteza si disponibilitatea unui site.

Facebook este in continuare intr-o perioada critica. Comunicarea se schimba, blogurile si retelele sociale dau utilizatorilor si consumatorilor puteri pe care nu le aveau inainte. Comunicarea unidirectionala de la corporatii catre consumatori nu mai functioneaza. Utilizatorii de astazi se conecteaza si obtin mult mai usor informatia pe care o doresc. Din punct de vedere business, sintagma “Au fost nevoie de 10 ani pentru acest succes instantaneu” inca este valabila. Cine isi imagineaza ca bati din plame si devii bogat, ori nu are deloc experienta de business ori este extrem de infantil.

Pe cat de mult imi place Facebook, cred ca situatia de criza in care se afla este departe de a se rezolva.

Un subiect de urmarit. Voi ce credeti? Va “pica” Facebook anul acesta sau nu? Si de ce?

1 Comment

  • November 28, 2008

    Facebook lanseaza Palantir

    […] Cred ca este prima chestie iesita din tipare pe care o fac oamenii lui Mark Zuckerberg de la scandalul Facebook Beacon. […]