Microsoft vrea sa cumpere Yahoo, Google zice NU

Dupa ce am prezis acest lucru cu doar cateva luni in urma, vineri, 1 Februarie 2008, Microsoft a facut o oferta publica de preluarea a Yahoo Inc. pentru suma de 44,6 miliarde dolari, 50% in cash si 50% in actiuni Microsoft.

Desi este o suma impresionant de mare, Microsoft a a oferit actionarilor Yahoo! doar $31 / actiune. Jeffrey Lindsay, analist la Sanford C. Bernstein estimeaza ca adevarata valoare a Yahoo! se situeaza intre 39$ si 45$ / actiune.

O fuziune intre Yahoo! si Microsoft este una perfect fezabila, mai ales daca ne gandim ca numai in urma cu 2-3 ani exista Overture Inc. care afisa publicitate contextuala pe motoarele de cautare ale celor doua companii. Eu cred ca aceasta fuziune, desi ar fi puternic dezbatuta de comisiile anti-trust, ar obtine aprobarile necesare pentru a se putea finaliza.

In tot acest context, Google Inc. este una dintre putinele companii, daca nu chiar singura, care ar putea sa competitioneze oferta Microsoft. Conform unui articol aparut pe Wall Street Journal, Eric Schmidt, CEO-ul Google ar fi avut avut o convorbire telefonica cu Jerry Yang, CEO-ul Yahoo! pentru a-si oferi suportul in cazul in care Yahoo! ar dori sa previna preluarea de catre Microsoft.

Nici Google si nici Yahoo! nu au comentat informatia, sustine Reuters.

O sursa apropiata a Yahoo! a sustinut ca acesta ar putea considera un parteneriat cu Google pentru a evita preluarea de catre Microsoft.

Oricat de mult si-ar dori Google sa cumpere Yahoo! si in felul acesta sa isi sporeasca cota de piata in ceea ce priveste volumul de cautari de la 50% la 70%, este greu de crezut ca un asemenea lucru are vre-o sansa sa treaca de aprobarile anti-trust din Statele Unite.

Pentru Microsoft, finalizarea unei tranzactii de o asemenea anvergura, nu va fi un lucru usor. CFO-ul Microsoft a anuntat ca in cazul in care consiliul de administratie al Yahoo! va da unda verde ofertei, va contracta un credit pentru a finanta tranzactia. Este pentru prima data in istoria Microsoft cand compania ar aplea la credit.

Evident, totul s-a transformat la momentul actual intr-un adevarat circ, bine alimentat de media globala. Google se acuza Microsoft de un posibil viitor monopol pe piata publisherilor online, in cazul in care board-ul Yahoo! va aproba preluarea. Google, la randul sau, desi nu poate face o oferta directa de preluare, din cauza limitarilor impuse de legislatia anti-trust, va incerca sa opreasca aceasta tranzactie prin orice mijloace, incluzand un parteneriat cu Yahoo! prin care sa ii garanteze acestuia un anumit nivel de venit.

Singura dintre cele trei companii care pare sa isi mentina calmul si sa nu se lase prinsa in acest vartej este chiar Yahoo!, care a anuntat ca isi va luat suficient timp pentru a analiza atent optiunile referitoare la strategia sa, care nu exclud si eventualitatea sa ramana o companie independenta.

Din punctul de vedere al utilizatorului si al clientului, eu imi doresc ca cele trei companii sa ramana separate si independente. Fiecare dintre ele au avantaje si particularitati, iar ceea ce face ca aceasta piata sa progresez este tocmai aceasta concurenta – chiar si asa dezechilibrata cum este din cauza dominatiei Google.

O preluare a Yahoo de catre Microsoft, desi foarte fezabila, ar aduce mult prea putine beneficii utilizatorului final, iar o alianta Yahoo-Google ar crea o piata monopolista, in care Google ar avea si mai multa putere pentru a stabili regulile.

Comments are closed.