Radiografia unei campanii de bannere

Odata cu crestea bugetelor in publicitatea internet si cu aglomerarea site-urilor cu bannere, a aparut si un fenomen normal de scadere a atentiei acordate de utilizatori acestor mesaje publicitare.

Daca in 1999 o campanie cu bannere 468×60 inregistra niste rate de click de 2-3%, astazi, intr-o campanie obisnuita de bannere obtinem cu greu o rata de click de 0.25%, media fiind de 0.10%.

Pe langa aceast procent foarte mic al ratei de clic, se mai intampla inca doua fenomene, care face ca performanta unei campanii de bannere sa fie foarte mica. Este vorba despre „pre-visit bounce” si bounce-rate-ul efectiv pe care il inregistreaza traficul provenit din campaniile de bannere. Daca pre-visit bounce variaza intre 20 si 40%, bounce-rate-ul pe site variaza intre 65 si 85%.

Ce inseamna asta?
Inseamna ca platim in medie 8,000 EUR pe 1,000,000 de afisari, din care obtinem un numar de 500 clicuri. Din cele 500 clic-uri, intre 20 si 40% nu ajung niciodata pe site-ul clientului pentru ca utilizatorul care a dat clic s-a razgandit intre momentul clic-ului si cel al incarcarii site-ului si a inchis fereastra care urma sa incarce site-ul clientului. Asta este pre-visit bounce. Dintr-o data am ramas doar cu 400 din cele 500 clic-uri pe care le-am avut. Din cele 400 clic-uri, in fapt, sunt valide doar 120, deoarece 70% din cei 400 vizitatori ai parasit site-ul dupa ce au incarcat prima pagina a acestuia (probabil ca nu le-a placut ce au vazut sau au constatat ca de fapt nu ii intereseaza).

Sumarizand cele de mai sus, am cumparat 1,000,000 afisari cu 8,000 EUR si am obtinut in fapt doar 120 vizitatori „valizi”, adica interesati de site-ul nostru. Practic, putem spune ca am avut o rata de click efectiva de 0.012% sau ca platit peste 66 EUR pentru un clic.

Abia acesti 120 vizitatori pot fi considerati clienti potentiali, si in mod evident, nu toti 120 vor converti, cu alte cuvinte nu toti 120 vor cumpara de pe site-ul nostru sau vor cere mai multe informatii.

In definirea si planificarea unei campanii de bannere, sunt mai multe elemente care trebuie luate in seama si care isi aduc fiecare dintre ele o mica contributie la succesul unei campanii web.

5 dintre cele mai importante elemente care contribuie la succesul unei campanii de bannere sunt:

 1. Selectia de site-uri. Este important inainte de a incepe sa facem o selectie de site-uri, sa intelegem foarte bine care sunt obiectivele advertiser-ului si pe ce site-uri este cel mai probabil sa gasim utilizatori care sa fie interesati de oferta pe care o avem de comuncati. Pe de alta parte, in selectia de site-uri trebuie sa luam in considerare profilul demografic cautat de advertiser.
 2. Desi o campanie ROS este de multe ori mai ieftina, selectionarea unor pagini sau sectiuni care se potrivesc natural cu oferta advertiser-ului este un element care poate avea o contributie majora la cresterea performantei campaniei.
 3. Ce sa cumparam? Volum mic de afisari (limitat de buget) in locatii premium care de obicei sunt foarte scumpe si in general se vand exclusiv la CPM sau volume mari in, fara o targetare precisa, care in mod evident au si un CPC mic sau cateodata chiar si CPA. Dupa cum probabil banuiesti, o combinatie dintre cele de mai sus este varianta optima, fiecare dintre ele avand rolul sau bine stabilit in succesul campaniei. Locatiile premium sunt cele genratoare de conversii iar plasamentele CPC sporesc reach-ul si frecvenata campaniei.
 4. Ce format de bannere sa folosesc? Din experienta mea cele mai de succes formate din punct de vedere al performantei (atat CTR cat si conversie) sunt (in aceasta ordine) Big Box-ul (300×250) si LeadeBoard-ul (728×90).
 5. Pagina de redirectare (landing page). Am reusit cu 1,000,000 afisari sa generam 120 vizitatori „valizi” la noi pe site. Este absolut obligatoriu sa facem tot ce putem pentru a-i mentine pe acesti vizitatori extrem de focusati. Nu are sens sa le distragem atentia cu meniuri sau alte elemente din pagina pincipala a site-ului nostru. Construirea unei pagini prin care sa ii explicam utilizatorului ce vre de la el in paginile urmatoare, si sa includem un „call to action” clar si vizibil, este un element fundamental in succesul campaniei.

David Ogilvy spunea: „Never stop testing and your advertising will never stop improving.” Multa dreptate avea.

17 Comments

 • January 16, 2008

  alex -jobinmarketing.ro

  multumim pentru articol.
  P.S. ROS = run of schedule?

 • January 16, 2008

  Alex

  ROS = Run of Site

 • January 16, 2008

  eCostin.com

  […] Viktor Kapra ajung sa citesc “Radiografia unei campanii de bannere“, articol pe care Alex Visa il incheie 5 puncte, 5 dintre cele mai importante elemente care […]

 • January 16, 2008

  Lucian Olteanu

 • January 17, 2008

  alex -jobinmarketing.ro

  ok.
  Lucian am citit si la tine.

 • January 18, 2008

  Alex

  […] an de zile. La punctul in care trebuia sa planific o campanie de bannere substantiala. Evident ca mi-am urmat sfaturile din postul […]

 • January 18, 2008

  Catastif » Re-radiografie

  […] de postul lui Alex despre CTR-ul la bannere normale pe care il citeaza Victor, Costin vorbeste despre rezultatele siturilor MediaPro (ProTV, AcasaTV, […]

 • February 13, 2008

  Alex Nicolescu

  8000 de euro pentru 1000000 de afisari? La ce regie ai gasit chilipirul asta? :) Din cate stiam Arbo si Boom au o medie de ~10 euro CPM. Vorbesc aici despre preturile de lista. Fara negociere, fara discount, fara amicitii.
  Inca ceva, ce ai facut la punctul 5 se numeste sofism! Bounce Rate-ul este mare tocmai din cauza landing page-ului. Optimizand pagina micsorezi bounce-ul.

 • February 13, 2008

  Alex

  Salut Alex,

  Daca or fi 8.000 sau 10.000 pentru 1 mil afisari metodologia de calcul ramane aceiasi.

  Comentariile mele referitoare la bounce rate se refera la comparatia procentului de bounce la o campanie de bannere vs. o campanie de search sau traficul direct.

  Evident ca totul este optimizabil pe web … dar pe langa ce poti optimiza la o pagina sau un site, trebuie sa realizezi ca si calitatea vizitatorilor este importanta.

 • February 13, 2008

  Alex Nicolescu

  Salut Alex,
  Da, formulele de calcul sunt aceleasi, evident. Dar tu te folosesti de niste cifre gresite pe parcursul articolului si la final obtii un rezultat incorect.
  Nu prea vad comparatia intre campania CPM si CPC, dar probabil mi se trage de la oboseala.
  Oricum, facand abstractie de cifre, trebuie sa recunosc ca la final tragi niste concluzii de bun simt si care merita luate in considerare de toti cei care aleg metoda asta de promovare.

 • February 18, 2008

  apik

  “Radiografia unei campanii de bannere” este titlul unei analize facute de Alex Visa pe webservator.ro […]

 • April 22, 2008

  Google Adwords VS Bannere

  […] bannere pur si simplu nu se da click. Puteti citi pe blogul lui Alex Visa despre cum puteti ajunge sa platiti peste 66 de euro pentru 1 click in cazul unei campanii de […]

 • April 22, 2008

  doctorc

  Cum poti face sa scada bounce rate daca ai un blog si nu ai dorinta sa vinzi produse de pe el?
  la 70 la suta cred ca e destul de mare!

 • April 23, 2008

  Alex

  DoctorC,

  genial blogul tau. Imi place mult.

  In 2 cuvinte … 70% nu e chiar mult pentru un blog. Ai 10 articole pe prima pagina si toate 10 pot fi citite integral.

  Exista alti parametrii care sa iti indice daca acel 70% reprezinta efectiv o problema. De ex. este timpul petrecut pe site. Daca oamenii vin si stau 3-4-5 minute … e clar ca sunt interesati de ce scrii tu acolo … chiar daca pleaca de pe site si vad doar o singura pagina.

  Scrie-mi pe email daca vrei sa vorbim mai multe.

  Toate bune si keep up the good work. Exact acest tip de continut pe care tu il scrii pe blogul tau este ceea ce va ajuta internetul sa “creasca”.

 • August 10, 2008

  Bannere VS Google Adwords

  […] bannere pur si simplu nu se da click. Puteti citi pe blogul lui Alex Visa despre cum puteti ajunge sa platiti peste 66 de euro pentru 1 click in cazul unei campanii de […]

 • August 18, 2008

  media neutral opinion

  […] ca in blogosfera au inceput discutii despre Google AdWords vs alte forme de publicitate […]

 • […] nu apartine niciunei categorii.in sfarsit a inceput lumea sa-si dea seama …  pacat ca 90% din campanii inca se fac din firmiturile aruncate de la televizor […]