Stii ce-ti va aduce Mos Craciun? … Vezi pe Facebook.

Va povesteam acum vreo doua saptamani despre Facebook si dorinta lor de a schimba lumea. Nerabdarea si lipsa de experienta a tanarului CEO de la Facebook l-au arunca pe el si pe compania din Palo Alto intr-o interesanta situatie de cirza.

Pe data de 6 noiembrie 2007 Facebook a lansat printr-un eveniment organizat la New York, un program numit “Beacon” care monitorizeaza activitatea internautilor pe alte site-uri decat Facebook, si publica in Fluxul Facebook actiunile acestora. De ex. daca eu cumpar doua bilete la film de pe un site care are Facebook Beacon, in fluxul meu de stiri de pe Facebook (la care au acces toti prietenii mei de pe Facebook) se va afisa acesta actiune.
CNN difuza pe data de 21 Noiembrie 2007 urmatorul material:

iOm9zdRx7AI

In mod evident acest lucru i-a deranjat pe multi dintre utilizatorii Facebook carora Bacon le-a “incalcat” dreptul la o viata privata. Acestia impreuna cu grupul de actiune civica MoveOn.org au demarat un protest al carui obiectiv a fost de a impiedica Facebook sa afiseze informatii despre activitatea utilizatorilor in afara site-ului fara consimtamantul expres al acestora.

Interesat este insa faptul ca MoveOn a folosit in aceasta batalie propriile arme Facebook, lansind pe data de 20 Noiembrie un grup Facebook prin care cerea companiei sa respecta dreptul la viata privata a utilizatorilor platformei.
Cum era si de asteptat noul grup a beneficiat de o propagare virala incredibila.

dezvoltare virala a grupului MoveOn pe Facebook

In plus MoveOn a avut grija sa informeze si publicul larg despre Grupul Facebook (stirea facand inconjorul lumii in doar cateva ore).

Cand 50,000 de clienti ai unei companii (online sau offline) hotarasc sa protesteze public impotriva companie nu-ti mai ramane decat sa-i asculti.
Facebook a anuntat printr-un comunicat de presa emis astazi, 30 Noiembrie 2007 ca nu va publica nici o informatie pe fluxul de stiri Facebook, fara acordul explicit al utilizatorului.

1 Comment