Va concedia Yahoo! 700 de angajati?

De doua zile zbarnaie internetul cu stiri despre o iminenta restructurare a Yahoo!. Google news raporteaza peste 600 materiale disponibile pe acest subiect.

In urma cu 7 luni, Jerry Yang, co-fondatorul Yahoo! prelua conducerea companiei pentru a demara un proces de restructurare pe termen lung care are doua obiective principale:

 1. Repozitionarea companiei ca „punctul de intrare in internet”, adica portalul no. 1 in internetul global, punctul de pornire al oricarei incursiuni in spatiul virtual
 2. Restructurarea si eficientizarea programelor de publicitate oferite de Yahoo!

Numerosi investitori si analisti, printre care si Scott Kessler de la Standard and Poor’s sunt insa de parere ca Jerry Yang este mult prea implicat emotional in compania pe care a lansat-o in urma cu 13 ani pentru a putea lua o serie de decizii dure care sa redreseze aceasta afacere.

Pe 29 ianuarie va avea loc o video conferinta in care se vor discuta rezultatele financiare ale companiei pe trimestrul IV 2007 si pe intregul an. Cu aceiasi ocazie se estimeaza ca se vor anunta si o serie de masuri legate de planul de restructurare care includ concedierea unui numar de aproximativ 700 de persoane, din totalul de 14,000 de angajati Yahoo! in intreaga lume.

„Multe din elemenele care conduc aceasta piata [de internet] sunt legate de perceptii, iar perceptia pietei este ca Yahoo are nevoie de o restructurare pentru a deveni profitabil” afirma Kessler. „Pentru a castiga credibilitate in fata pietei si a actionarilor, este nevoie sa iei decizii dure” a continuat acesta.

Imran Khan, analistul pietei de internet al firmei JP Morgan estima intr-o nota publicata marti 22 Ianuarie 2008 ca reducerile de personal la Yahoo! vor reduce cheltuielile companiei cu aproximativ 100 milioane de dolari.

Potrivit Reuters oficialii ai companiei au declarat ca „Yahoo! planifica sa investeasca in cateva domenii, sa reduca focusul in altele dar in acelasi timp sa elimine anumite zone care nu sprijina prioritatile actuale ale companie”

Din punct de vederea al bursei americane, pe care Yahoo! este listat, aceste concedieri trebuiau facute cu mult timp in urma (se mentioneaza in stirea publicata de Associated Press). Khan compara veniturile Yahoo! per angajat care se situeaza la suma de 364,000 dolari cu cele ale Google sau eBay care sunt cu 50% mai mari si se ridica la 565,000 dolari.

Actiunile Yahoo! la bursa din New York au scazut in luna ianuarie 2008 cu 13%, inregistrand cea mai mica valoare in ultimele 52 saptamani, tranzactionandu-se la suma de 19,92 $ la inchiderea zilei in data de 22 ianuarie.

Actiunile Yahoo sunt in scadere la bursa din New York

Avand in vedere aceasta restructurare majora, este greu de crezut ca Yahoo! va deschide un birou la Bucuresti in 2008. Voi reveni cu amanunte dupa conferinta de presa din 29 ianuarie.

2 Comments

 • January 25, 2008

  Vlad Stan

  […] Yahoo ar putea concedia 700 angajati […]

 • January 30, 2008

  Alex

  […] astazi s-au confirmat si zvonurile legate de restructurarile de personal de la Yahoo!. Pana la urma vor fi concediati sau redistribuiti pe alte posturi un numar total de 1000 angajati […]